Ahoj,

jmenuji se Lukáš VORÁČ,

datum narození 23.4.1995,



bydlím ve Vyškově u Brna,

mým koníčkem je rybaření,ježdění na kole, rugby a hlavně všechno co se přírody týče,

můj hudební styl vlastně moc ani není,poslouchám skoro úplně všechno až na dechovky teda,

nejradši mám segedínský guláš,

kamarádi mi říkají ori..tak to už by bylo asi všechno co byste o mě mohli vědět..
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Záhlaví stránek

 
 

preparace

Vytvořeno Pá 10. duben 2009, 11:43:07 CEST | Poslední změna Pá 10. duben 2009, 11:54:11 CEST
Co je nutné provést s ulovenou zvěří před vlastním
zpracováním v preparátorské dílně?
Nejvhodnější je přivést čerstvě ulovenou zvěř (po vyvrhnutí)
co nejdříve do preparátorské dílny, aby si preparátor provedl prvotní
úpravy trofeje dle svého.

Pokud toto není možné doporučujeme následující:

Ptáci
Pokud je reálné nechat zvěř v brzké době po ulovení zamrazit, pak je ideální po ulovení vyvěsit zvěř za klovec (nozdrami v klovci protáhneme izolovaný drátek nebo provázek a zvěř vyvěsíme), po dosažení posmrtné strnulosti, kdy zvěřina vystydne, dát úlovek do mikrotenového sáčku tak aby se neponičilo peří a ocas, vytěsnit ze sáčku vzduch a nechat zamrazit. Před vsunutím do mikrotenu je možné navléci zvěř po směru peří (po hlavě) do silonové ponožky. Elastická ponožka přimáčkne peří k tělu a zaručeně nedojde k jeho poničení. U střelené zvěře se provede vývrh dutiny břišní a to tak, že vedeme řez od prsní kosti směrem ke kloace ostrým nožem nebo skalpelem (kloaka se nesmí rozříznout celá jen její první polovina). Po otevření vyjmeme vnitřnosti, přitom je nutné dávat pozor na znečištění okolního peří, především bílých per (zamezíme tomu překrytím náchylných míst savým papírem, buničinou atp.). Dutinu vytřeme lihem a vyplníme chvojím. Do klovce vsuneme vatu namočenou v lihu nebo jehličnaté větvičky rovněž namočené v lihu. Zabrání se tak zapaření krku. Barvící rány se ucpou buničinou, aby se zamezilo dalšímu znečištění. Před odjezdem se zvěř vsune do silonové punčochy ( hlavu dáme pod letku) a může se transportovat.

Malí savci
Stačí prosté vychlazení a zamražení v mikrotenovém sáčku, není nutný vývrh dutiny břišní.

Velcí savci
Po provedení malého vývrhu se zvěř nechá alespoň 2 hod vychladnout a stáhne se deka, pouze u divočáka se hlavní řez nevede po páteři, ale vespod od dolní čelisti k hrudní kosti, případně lze divočáka stáhnout do „pytle“. Po stažení je nutné vysolení deky, sůl se musí vsypat i do světel, slech a větrníku. Poté je možné srolovat deku k hlavě a nechat zamrazit. Vhodnější je ale přivést trofej co nejdříve, doporučujeme použít otevřenou přepravku. Pokud lovec chce celý preparát, pak se pouze vyjmou orgány z dutiny břišní, aby nedošlo k zapaření. V žádném případě se nesmí rozříznout zámek a nesmí se odříznout střapec a ráže!
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one